کلینیک هارمونیا

پوست خشک و نحوه مراقبت از آن

یکی از مشکلات رایج پوست که برخی افراد با آن مواجه هستند، خشکی پوست است که به‌دلیل کمبود چربی طبیعی یا کم آبی پوست رخ می‌دهد. افرادی که به این مشکل پوستی دچار هستند با علائمی ناخوشایندی مثل سفتی، زمخت یا پوسته پوسته شدن روبرو می‌شوند و همواره به‌دنبال راهی برای درمان آن هستند‌‌. خشکی پوست به‌دلایل مختلفی از جمله آب‌وهوا یا ژنتیک به‌وجود می‌آید که با کسب اطلاع از روش‌های مراقبت از پوست خشک می‌توانید به درمان آن بپردازید و از بروز مجدد آن پیشگیری کنید. از‌این‌رو در این مطلب قصد داریم به ‌دلایل، علائم خشکی پوست و نحوه مراقبت و درمان آن بپردازیم،‌ پس با ما همراه باشید.

دلایل بروز خشکی پوست

هنگامی که پوست، رطوبت و چربی طبیعی کافی نداشته باشد، خشک می‌شود و علائم آزاردهنده‌ای مانند خارش و التهاب بروز می‌کنند. دلایل خشک شدن پوست بسیار متنوع است، گاهی به‌خاطر استفاده مداوم از مواد شوینده نامناسب به‌وجود می‌آید و گاهی به‌صورت ارثی به افراد منتقل می‌شود. آشنایی با عوامل ایجادکننده پوست خشک می‌تواند به درمان صحیح آن کمک کند، به‌همین دلیل در ادامه به معرفی برخی از مهم‌ترین دلایل خشکی می‌پردازیم:

پوست خشک و نحوه مراقبت از آن
  • عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض آب‌و‌هوای نامناسب مانند باد، سرما، رطوبت کم یا قرار داشتن در زیر نور خورشید موجب از بین رفتن رطوبت پوست می‌شود.
  • افزایش سن: با افزایش سن، پوست توانایی خود را برای حفظ رطوبت از دست می‌دهد و در نتیجه خشکی و چین‌و‌‌چروک‌ها نمایان می‌شوند.
  • عوامل ژنتیکی: برخی افراد به‌دلیل ساختار ژنتیکی خود به طور طبیعی مستعد خشکی پوست هستند.
  • وجود بیماری: بعضی بیماری‌ها مانند کم کاری تیروئید و دیابت به خشکی پوست منجر می‌شوند.
  • صابون‌ها و شوینده‌های نامناسب: استفاده از برخی صابون‌ها و شوینده‌ها چربی طبیعی پوست را از بین می‌برد و خشکی پوست را تشدید می‌کند.
  • دوش و حمام آب گرم: در هنگام دوش گرفتن از آب خیلی داغ استفاده نکنید، زیرا آب داغ، چربی طبیعی پوست را پاک می‌کند و به خشکی پوست می‌انجامد.
  •  سبک زندگی: مواردی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و رژیم غذایی نامناسب به خشکی پوست دامن می‌زنند.
  • روتین نامناسب مراقبتی: استفاده زیاد از لایه‌بردارها و محصولات حاوی الکل ابتلا به خشکی پوست را افزایش می‌دهند.

علائم خشکی پوست

به‌طور کلی چه دائما به خشکی پوست دچار باشید و چه گاهی با این مشکل دست‌وپنجه نرم می‌کنید با شناخت علائم خشکی پوست که در زیر معرفی می‌کنیم می‌توانید یک در‌مان مناسب برای آن انتخاب کنید.

    1.بافت سفت یا پوسته پوسته شدن

    در ‌هنگام لمس کردن پوست‌ خشک به‌دلیل کمبود رطوبت و عدم وجود چربی طبیعی با سطحی ناهموار،‌ زمخت و پوسته پوسته شده روبرو می‌شوید.

    2.خارش

    از نشانه‌های مهم تشخیص خشکی پوست، خارش آن ناحیه است که باتوجه به میزان خشکی ممکن است کم یا زیاد باشد؛ لازم به ذکر است که خارش ممکن است در اثر استفاده از صابون‌های نامناسب یا هوای سرد تشدید شود.

    3.قرمزی یا سوزش

    به‌دلیل احساس خارش و حساس بودن پوست‌های خشک، احتمال التهاب و تحریک آن‌ زیاد است، به‌همین دلیل، این نواحی اغلب  قرمز‌ می‌شوند.

    4.خطوط ریز یا ترک

    اگر پوستی خشک دارید، احتمالا ترک‌ها و خطوط ریزی را در آن نواحی‌ مشاهده می‌کنید، زمانی‌که قسمتی از پوست خشک می‌شود خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد، به‌همین دلیل در نواحی مختلف از جمله دست‌‌ها و صورت با خطوط ریز یا ترک مواجه می‌شوید.

    5.ظاهر خاکستری یا کدر

    به‌دلیل تجمع سلول‌های مرده روی سطح پوست نواحی که دارای خشکی هستند به‌رنگ کدر یا قهوه‌ای تغییر شکل می‌دهند.

    6.افزایش حساسیت به محرک‌ها یا آلرژن‌ها

    پوست‌ خشک مستعد تحریک بر اثر عوامل محیطی مانند مواد شیمیایی خشن، عطرها یا آلرژن‌ها است، زیرا عملکرد سد طبیعی پوست به خطر افتاده است که موجب می‌شود مواد محرک به پوست نفوذ کنند و آن را ملتهب سازند.

    انواع پوست خشک

    پوست خشک دارای انواع متفاوتی است که سطوح مختلفی از خشکی را با خود به‌همراه دارند و به اشکال مختلف بروز می‌کنند که عبارتند از:

    درماتیت تماسی

    این نوع از خشکی پوست در زمان‌ تماس با مواد تحریک‌پذیر یا آلرژیک رخ می‌دهد و اغلب با خارش، قرمزی و سوزش همراه است. عواملی مانند لوازم آرایشی، بدلیجات از جنس نیکل یا تیتانیوم،‌ مواد شوینده و استفاده از داروهای خاص می‌توانند موجب درماتیت پوستی شوند.

    پوست خشک و نحوه مراقبت از آن

    اگزما

    درماتیت آتوپیک که با نام اگزما شناخته می‌شود، با لکه‌های قرمز دارای خارش‌ و التهاب در‌‌ پوست همراه است. این علائم اغلب به‌دلیل آلرژی، استرس یا عوامل ژنتیکی‌ در نقاط مختلف بدن ایجاد می‌شوند و احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهند.

    درماتیت سبورئیک

    درماتیت سبورئیک یک نوع بیماری پوستی است‌ که با ایجاد خشکی روی پوست سر، شوره را به‌وجود می‌آورد. این بیماری علاوه‌بر پوست سر همچنین بر نقاط مختلف بدن از جمله صورت، سینه‌، پا و ران نیز تاثیر می‌گذارد و آن قسمت‌ها را پوسته پوسته می‌کند. 

    راه‌های مراقبت از پوست خشک

    پوستی با علائم خشکی به مراقبت بیشتری نیاز دارد تا برای فرد آزاردهنده نباشد. این مراقبت‌ها شامل رعایت موارد مختلفی است که در ادامه به معرفی برخی از مهم‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

    • مرطوب‌کننده مناسب: استفاده از مرطوب‌کننده باکیفت که برای پوست‌های خشک طراحی شده باشد دارای اهمیت زیادی است. برای آبرسانی به پوست توصیه می‌شود که بعد از دوش گرفتن و یک یا دوبار در طول روز پوست خود را با یک کرم مناسب مرطوب کنید. 
    • از آب داغ اجتناب کنید: یکی‌ از مهم‌ترین عوامل از بین بردن چربی طبیعی پوست، آب داغ است‌. بنابراین هنگام دوش گرفتن سعی کنید از آب ولرم و به مدت کوتاه استفاده کنید.
    • شوینده‌های ملایم بخرید: صابون‌ها و پاک کننده‌هایی که حاوی مواد شیمیایی سخت هستند، خشکی پوست را تشدید می‌کنند. در هنگام خرید مواد شوینده، محصولات ملایم و بدون عطر را انتخاب کنید که برای پوست‌های خشک و حساس طراحی شده‌اند.
    • آب بنوشید: نوشیدن مقدار زیادی آب به مرطوب نگه داشتن پوست شما کمک می‌کند.
    • برای جلوگیری از  تابش آفتاب لباس‌های محافظ بپوشید: با پوشیدن دستکش، کلاه و سایر لباس‌های محافظ از پوست خود در برابر عوامل محیطی مانند نور خورشید، باد و هوای سرد محافظت کنید.
    • رژیم غذایی سالم بگیرید: رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان، چربی‌های سالم و سایر مواد مغذی به بهبود سلامت و ظاهر پوست کمک می‌کند.
    • از مواد تحریک کننده استفاده نکنید: از مصرف محصولات حاوی الکل مانند عطرها و سایر مواد مشابه که می‌توانند پوست شما را تحریک کنند، خودداری کنید.
    • انجام فیشال به‌صورت منظم: فیشال صورت که در کلینیک تخصصی فیشال هارمونیا انجام می‌شود از طریق روش‌های مختلفی از جمله اکسیژن تراپی و هیدرو فیشیال به آبرسانی و بهبود سلامت پوست‌های خشک کمک می‌کند.

    چه مواردی خشک شدن پوست را تحریک می‌کند؟

    پوست خشک به‌راحتی تحریک می‌شود و باوجود خارش و التهاب برای فرد ایجاد ناراحتی می‌کند. اگر پوستتان خشک است به‌خوبی می‌دانید که حتی پوشیدن یک لباسی از جنس خاص می‌تواند پوست شما را تحریک کند. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از التهاب یا خارش، از پوشیدن لباس‌هایی با پارچه‌های پشم یا آنغوره خودداری کنید؛ چراکه این دو جنس از پارچه، پوست را تحریک می‌کنند.

    پوست خشک و نحوه مراقبت از آن

    شستشو و خشک کردن مناسب پوست نیز می‌تواند تحریک‌پذیری پوست را کاهش دهد. به‌همین دلیل بهتر است در زمان استحمام پوست را با یک اسفنج ملایم بشویید و بعد از دوش گرفتن آن را با یک حوله‌ تمیز و نرم پاک کنید. یادتان باشد که اگر به‌هر دلیلی در پوست خود احساس خارش کردید از خاراندن آن خودداری کنید، زیرا با خارش آن، التهاب و آسیب بیشتری به پوستتان وارد می‌شود.

    کلام پایانی

    موارد زیادی مانند عوامل محیطی، ژنتیک، آب‌وهوا، شوینده نامناسب‌ دوش آب گرم می‌تواند به خشکی پوست منجر شود. این نوع پوست به‌دلیل کمبود رطوبت و چربی طبیعی در نواحی مختلف بدن مانند کف سر و صورت، دست و ران‌ و حتی در کف پا نیز به‌وجود می‌آیند و از طریق علائمی مانند خارش، قرمزی، التهاب، پوسته پوسته و زمخت شدن خود را نشان می‌دهند. افرادی که با خشکی پوست مواجه هستند باید روش‌های مراقبت از پوست خشک مانند استفاده از شوینده ملایم، عدم مصرف مواد تحریک کننده، مرطوب نگه داشتن پوست، استحمام با آب ولرم، رژیم غذایی مناسب و نوشیدن آب کافی را در اولویت قرار دهند تا از تحریک بیشتر خشک پوست جلوگیری کنند؛ همچنین شما با انجام فیشال منظم صورت می‌توانید به آبرسانی پوست خود کمک کنید تا از خشک شدن آن جلوگیری شود؛ برای دریافت خدمات مربوط به فیشال صورت می‌توانید با کلینیک تخصصی فیشال صورت هارمونیا در ارتباط باشید  تا بیوتی تراپیست‌های متخصص با بررسی دقیق پوست شما، بهترین خدمات را به شما ارائه دهند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سایر مطالب

    خدمات فیشیال هارمونیا

    سایر مطالب